logo

ΒΕΡΕΚΥΝΘΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ

Καλωσήρθατε στο χωριό των τεχνών!

Βερέκυνθος: Το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των τεχνών. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήρθαν εδώ και δίδαξαν τις πανάρχαιας τέχνες στους ανθρώπους (Μεταλλουργία, Κεραμική, Υαλουργία, Υφαντική). Σήμερα, το αρχαίο όνομα αναδύεται ξανά και παίρνει τη θέση του στον ίδιο τόπο. Οι πανάρχαιες τέχνες συγκεντρώθηκαν για να πάρουν πάλι τη θέση που τους αξίζει στη ζωή των ανθρώπων.

Συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση, δημιουργήσαμε το καλλιτεχνικό χωριό “Βερέκυνθος” με κύριο στόχο την ανάδειξη των τεχνών που ήταν συνυφασμένες πάντα με τη ζωή και τον πολιτισμό του κρητικού λαού. Το καλλιτεχνικό χωριό βρίσκεται στον κόμβο Σούδας, στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων. Στο σημείο αυτό λειτουργούσαν παλαιότερα εργαστήρια κατασκευής τσικαλιών, δίνοντας την ανάλογη ονομασία στο διπλανό χωριό “Τσικαλαριά”.

Σήμερα, στο ίδιο μέρος λειτουργούν εργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής, αργυροχρυσοχοΐας, υαλουργίας, δερμάτινων ειδών, αγιογραφίας, ζωγραφικής, διακοσμητικών εφαρμογών, κατασκευής έγχορδων μουσικών οργάνων, υφαντικής και έργων τέχνης από ύφασμα, ξύλινων παιχνιδιών και αντικειμένων.

Επίσης λειτουργούν εργαστήρια και μαθήματα κεραμικής, ζωγραφικής και κατασκευών από ύφασμα.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος και μπορεί κανείς να δει τους τεχνίτες να δουλεύουν, αλλά και να βρει μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα ντόπια, παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης.

Οι συνιστώμενες ώρες επισκέψεως είναι 10.00 – 16.00 ενώ κάποια εργαστήρια ανοίγουν και το απόγευμα (18.00 – 21.00) και κάποια άλλα λειτουργούν όλη τη μέρα, εκτός Σάββατου απόγευμα και Κυριακής.

Δείτε σχετικό video

Μερικά ιστορικά στοιχεία…

Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, από τους αρχαιότερους κατοίκους της Κρήτης, ήταν οι πρώτοι που βρήκαν τη χρήση του πυρός, ανακάλυψαν το χαλκό και το σίδηρο καθώς και την κατεργασία τους με τη φωτιά. Ως τόπος ανακάλυψης του σιδήρου αναφέρεται ένα Βουνό με προελληνική ονομασία: ο Βερέκυνθος.
Οι Ιδαίοι δάκτυλοι που πιστεύεται πως ήταν πέντε, όσα και τα δάκτυλα του χεριού, εξόρισαν το μετάλλευμα του σιδήρου από τον Βερέκυνθο -σημερινή Μαλάξα στο νομό Χανίων- και το επεξεργάζονταν επί τόπου.
Αρκετοί ιστορικοί, πιστεύουν μάλιστα πως στο βουνό αυτό υπήρχε και μια αρχαία πόλη με το όνομα Χαλκητόριον, κάτι που υποδηλώνει τη σχέση της πόλης με τη μεταλλουργία.
Η ιδιότητα τους ως μεταλλουργοί, απηχεί την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην προϊστορική Κρήτη.
Πολλές ιστορικές μαρτυρίες τους εμφανίζουν να λειτουργούν στα πλαίσια συντεχνιών που είχαν και θρησκευτικό περίβλημα. Η διδασκαλία της μεταλλουργίας αποτελούσε κατά τα φαινόμενα μια πολύπλοκη διαδικασία που περνούσε μέσα από ιεροτελεστίες, καθώς και μυστηριακές και μυητικές τελετές.
Αναμφισβήτητα, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι αποτέλεσαν για το μυθόκοσμο ξεχωριστές και ταυτόχρονα σημαντικές μορφές δημιουργίας και εξέλιξης. Σ’ αυτούς αποδίδεται άλλωστε η ανακάλυψη τεχνών στις οποίες ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να μυούνται όλο και περισσότεροι τεχνίτες ανά τον κόσμο.